Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium - 2119 Pécel, Maglódi út 57.
Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Miért tyúkos?

Miért tyúkos?

 

Az elnevezés eredete 1960- ig nyúlik vissza. A mostani Mezőgazdasági Szakképzőiskolánk elődje A Péceli Baromfitenyésztési Szakiskola volt. A tanulók gyakorlati helyeik a gödöllői Kisállattenyésztő Kutató Intézetben, és Rákoshegyen volt. Ekkor még a Fáy kastélyban voltak kialakítva a tantermek, és a kollégista diákok a Topolyosban voltak elszállásolva.

Amikor a felsőfokú technikumok helyét főiskola váltotta fel ezek vették át a már nem szakirányú, hanem általános állattenyésztő főiskolai képzéseket. Átkerült Hódmezővásárhelyre, Kaposvárra a baromfitenyésztői felsőfokú képzés.

Az elnevezést sokan főleg negatív jelzőnek szánták, pedig eredetileg egy országos beiskolázású felsőfokú intézmény volt. Azonban sokan ma már csak megszokásból hívják így intézményünket, de az eredetéről már kevesebbet tudnak.

Természetesen mindezek mellett mégis sokkal fontosabb, ha egy “Tyúkos” így említi meg az iskola ragadványnevét:

– “Becsüljék meg ezt az iskolát, de nagyon. ……. És ott jó tanárok voltak. Mind szakmai, mind a többi tantárgyból. És legyenek rá büszkék, hogy a ,,Tyúkosba” járnak.“- Mohácsi Márton egy hosszabb interjúból kiragadott válasza.

(Az információkat köszönjük Sváb Mihályné, Piroska néninek)

 

Lovász Margit